IZLETI

Izlet na Tre Cime di Lavaredo 30.08. – 01.09.2019.

ITINERAR TRE CIME DI LAVAREDO

Pješačka tura oko Tre Cime di Lavaredo je izvrsno proveden dan u Dolomitima sa prekrasnim pogledom na isprekidane planinske vrhove, vrhunskim planinarskim domom i fantastičnim mogućnostima za fotografiranje. Evo šta trebate znati.Na najbolji način ćete istražiti taj izvanredni krajolik. Sve šta vam je potrebno su lagane trekerice da prošetamo kružnom stazom dugom 10.3 km oko Tre Cime di Lavaredo. Lagana planinarska staza prolazi alpskim livadama sa panoramskim planinskim vidikovcima. Osobno mi je to jedan od omiljenih izleta u Dolomite . Staza ima neke od najbolje pozicioniranih rifugia za zaustavljanje na osvježavajućoj pivici.

DULJINA STAZE: 10.3 km kružno
UKUPNO HODA: 3 sata i 20 minuta
VISINKA RAZLIKA: 400 m uspona i toliko silaska
TEŽINA: lagana šetnja

Krećemo sa parkirališta kod RIFUGIA AURONZO ( 2330mnv) i slijedimo široku i šljunčanu stazu (101). Odmah nam se otvara beskrajni horizont nazubljenih alpskih vrhova. Slijedimo dobro održavanu planinarsku stazu koja vijuga u podnožju Tre Cime di Lavaredo. Tre Cime će biti sa naše lijeve strane. Prolazimo pokraj male kapelice, koja je malo izvan puta, sa pogledom na dolinu prije nego se spustimo do RIFUGIO LAVAREDO (2344mnv)do kojeg nam treba 30 minuta.
Jedino čime ćete biti iscrpljeni je sa fenomenalnim pogledom koji vas očekuje. Stotine vrhova , zakrivljenih oblika poput šume kamenitih nebodera. Svijetlost koja se odbija od njih čini taj prizor nestvaran.
Staza (101) se dalje spušta ispod vrhova Croda Passaporto i Monte Paterno do RIFUGIA LOCATELLI (2405mnv) koji ima zavidan položaj ispod tri kule Tre Cime. To je ikonska slika Dolomita i idealno mjesto za ručak!! Ekipa koja želi može se sa te pozicije nakon odmora vratiti istim putem do parkirališta , a ostatak koji žele prošetati cijeli krug koji nastavlja dalje još kojih 2h hoda.
Isto tako i najizazovnii dio puta ali nije previše teško i svatko sa razumnom razinom kondicije ne bi trebao imati problema. Ako vam bude potreban odmor, možete provesti ostatak dana odmarajući ili šetajući oko rifugia Locatelli i paziti samo da na vrijeme krene natrag istim putem kojim smo došli do autobusa. To je individualna stvar koju vam prepuštam na volju jer zaista staza nije teška i nije se problem vratiti do autobusa.
Nakon Locatellija slijedi kratki, najstrmiji i najteži dio hoda, ali nije previše teško. Slijedimo dalje stazu (105) , uzdižući se s druge strane doline, pored MALGA LANGALM i grebena FORCELLA COL DI MEZZO. Staza (105) dalje zavija oko Tre Cime i lagano se spušta na parkiralište.

ŠTO PONIJETI SA SOBOM NA ŠETNJU OKO TRE CIME
1. Lagane trekerice koje imaju čvrsti đon. Štapovi za planinarenje također mogu pomoći da dio naprezanja prebacimo na ruke.
2. Na ruti ima dosta osvježenja u domovima koji su dobro raspoređeni putem. Svi prodaju hranu i piće. Preporučam ručak u Rifugio Locatelli. U svakom slučaju uzmite sa sobom grickalice za energiju i najmanje 1 L vode koju po potrebi nadopunjujete u domovima.
3. Vremenski uvjeti u planini se mogu promijeniti brzo. Ponesite sa sobom GOROTEX jaknicu i toplu odjeću. Svakih 1000 mnv temperatura padne cca 5 stupnjeva i ako dođu oblaci , bude hladno. Isto tako oblaci se mogu odmah raščistiti i sunce može zasjati pa bi vam mogla zatrebati i krema za sunčanje i neki šeširić za zaštitu.
4. Fotografski aparati da poslikate sve te prizore.

OPĆE INFORMACIJE PUTA (Rijeka – Belluno – Cortina d Ampezzo – Hohlensteintal-Landro).
Pauzu radimo kod Portogruaro. Ako budemo imali vremena prije večere stajemo u Cortini di Ampezzo.
VRIJEME ,MJESTO I DATUM POLASKA: 31.08.2019. (PETAK) U 12:00 sati sa Jelačićevog trga
CIJENA AUTOBUSA: 190,00 kn /po osobi
CIJENA HOTELA : 103 eura UKUPNO!! (2x noćenja, 2xdoručka ,2x večere + taksa)
VEČERA predviđena je u petak do 20:30.
SUBOTA: doručak i odlazak na izlet Tre Cime. Krećemo najkasnije u 9h iz Hotela radi logistike puta. Nakon obilaska Tre Cime , spuštamo se na jezero Missurina (1754m). U pauzi aktivnosti po volji.. ( šetnja oko jezera, kava, ručak). Večera u 19:00 i poslije FEŠTA .
NEDJELJA: doručak i napuštanje Hotela do 10:00h. Odlazak do najslikanijeg jezera u Dolomitima Lago di Braies gdje ćemo se zadržati cca 1h (kava, šetnja).

POVRATAK ZA RIJEKU OKO 13:00 h.
Organizator i voditelj puta: SKI KLUB RIJEKA, Anita Bistričić 098/ 935 81 52