IZLETI

Tre Cime di Lavaredo – izvještaj sa izleta

By 16/09/2019 No Comments

Izvještaj sa izleta – 30.8.-1.9.2019.

 

 

Kao jedna velika skijaška obitelj , okupilo nas se šezdesetpet članova ski kluba Rijeka, zaljubljenika u skijanje. U dobrom smo raspoloženju krenuli na produženi vikend autobusom do našeg hotela smještenog u podnožju Tre Cime di Lavaredo. Kraj je kolovoza i kolone su nas ispratile iz zemlje.
Izlet je organizirao Ski klub Rijeka uz stručno planinsko – vodičku realizaciju Anite Bistričić, trenerice Ski kluba.

 

Za ovu prigodu odabrano je područje Dolomita. Planinsku skupinu u istočnim Alpama u Italiji sa 21 vrhom višim od 3000m nadmorske visine. Tu se nalaze neki od najljepših alpskih krajolika s vertikalnim stijenama, strmim liticama i velikom gustoćom uskih, dubokih i dugih dolina te brojnih prekrasnih jezera.
Najidealniji izlet za upoznavanje s Dolomitima je kružni trekking oko Tre Cime di Lavaredo, prepoznatljiv simbol Dolomita. Ski klub Rijeka već dugi niz godina dolazi na zimovanja u to područje te tri kolosalna kamena zuba gledamo okovane snijegom. Objedinivši dva potpuno različita godišnja doba, podjednako neodoljivo lijepa i privlačna ovim planinarskim izletom bio je pun pogodak.

 

Tre Cime nalaze se u Sesto dolomitskoj grupi na samoj administrativnoj granici između talijanske provincije i provincije Veneto. Do 1918. To je bila granica između Austro – Ugarske monarhije i kraljevine Italije kad je nakon Prvog svjetskog rata Južni Tirol pripojen Italiji. Još su vidljivi ostaci ratnih godina.
Svaka vas šetnja Dolomitima može odvesti u avanturu – ako ste za nju spremni. Naša je avantura započela kod pl. Doma „Auronzo“ na 2320 m iznad mora u smjeru istoka
Odjeke koraka vojničkih čizmi u koloni, zamijenile su naše planinarske gojzerice. Prolazimo kapelicu posvećenu vojnicima stradalima u ovom kraju tijekom Prvog svjetskog rata, a pogled se pruža na Vallone di Lavaredo i gradić Auronzo pod nama. Staza nas je ubrzo dovela do našeg sljedećeg planinarskog doma „Lavaredo“ (2334m) smještenom tik pod vrhom Croda Passaporto. Dom je dobio ime po nazivu za cijeli taj predio koji su mu dali njegovi drevni stanovnici a označava polje stijena, aludirajući na rasute kamene gorostase diljem ovog planinskog platoa.
Treba istaknuti da Tre Cime nisu imale ime sve do 1750. kad u taj kraj dolazi poznati austrijski geodet i kartograf Peter Anich i po naredbi same Marije Tereze izradi „ Atlas Tirola“. Vidjevši ova tri kolosalna vrha, naziva ih Drei Zinnen Spitze, odnosno po talijanski Tre Cime.

Nakon kratkog odmora u domu Lavaredo, nastavljamo put koji nas vodi do uspona na Forcella Lavaredo (2454m) s kojegse pruža pogled i na pl. Dom „Locatelli“ i vrh Sasso di Sesto koji se uzdiže iznad njega. Uspomene mi naviru i sjećanje na prošlogodišnju planinsko skijašku turu i spust sa skijama sa Sasso di Sesta. Zbog strateškog položaja ovog vrha, to je mjesto na kojemu su se vodile najkrvavije i najdugotrajnije borbe na području Tre Cime. Vojnici su ovom vrhu dali romantično ime Colle dell Aurora što bi mi preveli kao Brdo zore, a njima je značilo ranojutarnji nastavak borbi.

 

Uz prekrasan pogled na spektakularne vertikalne sjeverne zidove Tre Cime koje se iz Locatellija prepoznaju u svojoj ljepoti napravili smo pauzu za ručak ne skidajući poglede na Tre Cime. Jasno su vidljive erodirane granice između svakog od vrhova. Lijevo je Mali Vrh (tal. Cima Piccola) visine 2857m, u sredini je najviši Veliki vrh (tal. Cima Grande) visine 2999m, a desno Zapadni vrh (tal. Cima Ovest) visine 2973m. Desno od nas Monte Paterno poslušno nam pozira dok ispijamo kavu.
Dalje, od pl. Doma krećemo natrag prema pl. Domu „Auronzo“ zatvarajući sa zapada krug oko Tre Cime. Nagrada za upornost svih nas bila je izdašna , sunce je obasjalo tri vrha i sada su se vidjela u svojoj punoj veličini. Sad smo već nadomak pl. Domu „Auronzo“ i parkiralištu gdje smo ostavili naš autobus. Spuštamo se na jezero Misurina, slijedi slobodno vrijeme za šetnju uz obalu jezera i ručak.

 

Ponosna sam i čestitam svima, prvenstveno našim najmlađim šestogodišnjim članovima na obilasku oko Tre Cime. Vjerujem da ćemo svi dugo pamtiti bajkoviti Dolomitski doživljaj uz zvuk gitare i pjesmu do kasno u noć.
Nedaleko našeg hotela nalazi se prekrasno jezero te sam odlučila da planinarsko sportski vikend u Dolomitima upotpunim šetnjom oko jezera Braies. U nedjelju ujutro još raspjevani od večernjeg druženja, odlazimo na šetnju oko najljepšeg jezera u Italiji. Jezero Braies smješteno je na nadmorskoj visini od oko 1500m nadmorske visine i očarava tirkizno – zelenom bojom i impozantnim masivom Seekofel (2810m).

 

Ova DOLOMITSKA vikend BAJKA je samo uvertira. Do godine…

 

ANITA BISTRIČIĆ